Kaikki alkoi kahden lapsen – laulajan ja pianistin – vakaasta päätöksestä löytää Peppi Pitkätossun syvin olemus. Tutkimme lasten kanssa laulun tekstiä ja mietimme, kuinka kuvata Peppiä musiikin avulla. Tämähän on liediä, huomasimme. Lapset innostuivat aiheesta, ja me opettajat aloimme punoa suunnitelmia lasten liedopetuksen laajentamiseksi.
Lied sai pian muidenkin oppilaiden keskuudessa suuren suosion, ja nousi musiikkiopistomme kärkihankkeeksi. Päädyimme ryhmämuotoiseen opetukseen, jotta tavallisten soitto- ja laulutuntien lisäksi lapset pääsivät nauttimaan musiikista ja oppimisesta myös sosiaalisesti tärkeässä ympäristössä. ”Liediläiset” muotoutuivat pian omaksi yhteisökseen, ja liedpäiviä odotettiin innolla. Ikähaitari osallistujien kesken oli 5-15 vuotta. Melkein kuin vahingossa, vuonna 2016 Jokilaaksojen musiikkiopistoon oli näin syntynyt lasten lied -luokka.
Lasten liedopetuksen nykytilanne
Lasten ja nuorten liediä opetetaan jo useissa eri musiikkiopistoissa ympäri Suomen. Taiteen perusopetuksen uusi opetussuunnitelma antaa mahdollisuuksia lasten ja nuorten liedopetuksen kehittymiselle ja leviämiselle edelleen.
Lasten lied! -julkaisu
Lasten lied -opetuksen alun mahdollisti se, että sopivan ohjelmiston puuttuessa Marjukka sovitti vanhoja suomalaisia lauluja liedeiksi. Saimme pian useita pyyntöjä tehdä sovituksista julkaisu, jota muutkin liedpedagogit voisivat opetuksessaan käyttää. Iloksemme musiikkikustantaja Fennica Gehrman Oy innostui ajatuksesta, ja heinäkuussa 2018 julkaisimme – tietääksemme ensimmäisenä Suomessa – lapsille ja nuorille suunnatun liedin opetusmateriaalin. Kappaleiden lisäksi kirja sisältää pedagogisia näkökulmia lasten liedin opettamiseen. Julkaisutoiminta Fennica Gehrman Oy:n kanssa jatkuu, sillä työstämme parhaillaan uutta ohjelmistokirjaa, joka julkaistaan keväällä 2020.
Lisätietoa Lasten lied! -julkaisusta täältä.
Lasten lied -innostus leviää
Lasten lied on saanut lämpimän vastaanoton myös musiikin ammattilaisten parissa. Kiinnostusta aihetta kohtaan on ollut kaikilla musiikin koulutustasoilla perusopetuksesta korkeakouluihin.
Viime vuosien aikana Lasten liediä on esitelty mm. seuraavissa yhteyksissä:
Luentoja:
Laulupedagogit ry:n vuosipäivät 2019
Helsinki Lied -kilpailu, 2018
SML:n vuosipäivät marraskuussa
2018
Suomen Lied -akatemian kouluttajien päivät Tampereen Musiikkiakatemialla 2017
Laulupedagogien päivät Centria-ammattikorkeakoululla
Lasten lied -koulutus keväällä 2018 (JMO)
Artikkeleita: (Kts. myös Lasten lied mediassa)
Pianisti-lehti
Laulupedagogit Ry:n lehti